«

»

Mar 10

Kako do dobre proste domene?

Preden si pogledamo, kako do dobre domene, najprej odgovorimo na vprašanje, kakšna sploh je dobra domena in zakaj potrebujemo prav takšno. Dobra domena je kratka, človek si jo lahko zapomni, preprosto jo je sporočiti nekomu preko telefona, hkrati pa mora biti ustrezna tudi izbira domenske končnice.

Lastnosti, da je domena kratka in da si jo je lahko zapomniti, sta medsebojno tesno povezani. Lažje si je zapomniti ime domene, ki sestoji iz petih črk, kot pa npr. ime, ki ga sestavlja 20 ali več znakov. Sicer boste do proste domene z le petimi črkami prišli mnogo težje, a vseeno se z nekaj truda in sreče da.

Tudi to, da jo lahko enostavno sporočite po telefonu, je vredno omembe. Pri tem je največ poudarka na izogibanju šumnikov ter pomišljaja oziroma minusa v imenu domene. Čeprav je danes možna tudi registracija domene s šumniki, pa ljudje nanje še niso najbolj navajeni, zato bi zagotovo morali vedno znova poudarjati, da se ime piše s č-jem, š-jem ali ž-jem. Vsekakor pa boste do proste domene lažje prišli, če bo vsebovala šumnike, vendar danes govorimo o izbiri DOBRE domene.

Kar pa se tiče domenske končnice, je pomembno upoštevati dejstvo, da sta najprimernejši končnici .com in .net, za slovensko govoreč trg pa seveda tudi .si. Če ste že poskušali priti do dobre proste domene z eno izmed omenjenih končnic, ste skoraj zagotovo opazili, da jih je večina že zasedenih.

proste domeneKako torej do odlične domene, ki gre hitro v uho?

Najbolje bo, da obiščete spletno stran ponudnika registracije domene, ki omogoča iskanje prostih imen. Ko boste v okvirček vpisali ime domene, bo sistem avtomatično preveril možnost registracije domen z več domenskimi končnicami – tako boste torej takoj videli, če je kakšna izmed ustreznih končnic še prosta. Če je na primer .com domena že zasedena, pa je .net morda še prosta.

Priporočamo tudi obisk strani preveri.si, kjer boste ob vpisu domene skupaj s končnico dobili podatek, kdaj domena poteče. Datum si zabeležite in kasneje preverite, če je prejšnji lastnik ni podaljšal. Tako jo boste po določenem obdobju morda lahko registrirali prav vi.

Spremljajte forume in bloge, kjer beseda teče o domenah. Na forumih boste lahko zasledili, da posameznik ali podjetje prodaja že registrirane dobre domene po ugodni ceni, na blogih pa boste z nekaj sreče našli podatek, katere domene so ravno potekle.

Nikar ne registrirajte domene samo zato, ker bi jo radi čim prej imeli. Vedno si vzemite dovolj časa in razmislite, kakšna domena bi bila v vašem primeru najprimernejša. Pri iskanju proste domene upoštevajte nasvete, ki smo jih navedli v prispevku.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Uporabljate lahko te HTML značke in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>